Framtid Vallje

2018-11-06
Projektet Utvecklingsnod Sápmi, som grundat Vallje, avslutas vid årsskiftet. Under tre års tid har samiska kulturella och kreativa företag i regionen utvecklats genom bland annat arbets- och mötesplatsen Vallje som etablerats i Gällivare. Det har gett resultat. Nya produkter, tjänster och nätverk har skapats.

 

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

 

Men innan det är dags att gå in i nästa spännande fas har vi lite kvar att göra. Den 8 november är det dags för en träff med kreativa entreprenörer, framåtsyftande Gällivarebor och engagerade beslutsfattare. Tillsammans tar vi sikte på framtiden, popup-butiken Tjoakke är öppen och dagen avslutas med en inspirationsföreläsning med artisten och influencern Natalie Carrion. På förmiddagen träffas nyckelpersoner med inspel för slutrapporten och framtiden. Efter lunch tar ett inspirationsprogram vid.

 

En gemensam lokal samiska entreprenörer inom kulturella och kreativa näringar som kan vara kvar efter projekttiden var ett av de stora målen, Vallje har sedan det öppnade i mars 2017 snabbt blivit en plats där människor samlas. I ljusa lokaler på 145 kvm med stora skyltfönster finns en handfull fasta arbetsplatser, inspiration, kreativ miljö och gemensam lounge för samarbeten. Här har man utvecklats, träffat kunder, ställt ut och haft popup-butik. Besökarna uttrycker ofta uppskattning för den kreativa och lugna miljön där många träffar hållits under projekttiden. Utmaningen i projektet har varit att nå ut.

 

- Det tar tid att befästa en funktion. Vi har sett ett stort behov i att synliggöra samiskt näringsliv i regionen och vi har tagit många kliv där, säger Mattias Berglund, projektledare och VD på Ávki.
 
Även för projektägaren har satsningen varit viktig.

- Projektet har även lett till att nya uppdrag blivit möjliga för Ávki. Det betyder att vi fortsatt kan vara en aktiv aktör inom näringslivsutveckling. Vi har påbörjat arbetet med en inkubatorsverksamhet som på ett ännu tydligare sätt ska utveckla enskilda företag. Det ska vara öppet för samiska och icke-samiska företag och finnas på Vallje, projektbeslut kommer i november, säger Mattias Berglund.
 

SNABBFAKTA UTVECKLINGSNOD SÁPMI

80 företag har fått insatser som rådgivning, studieresor och annan hjälp, 50 evenemang är genomförda, 2600 personer har kommit på evenemang, rådgivningar och övriga aktiviteter. Nätverk och nya produkter och tjänster har skapats. Ordet Vallje är lulesamiskt och kan översättas till värde. Projektperiod 20160101-20181231, budget 6.500.000 kr varav 370.000 kr är ideell tid, projektägare Ávki AB. Finansiärer Europeiska regionala utvecklingsfonden, Gällivare kommun, Längmanska Företagarfonden, Region Norrbotten, Unna tjerusj, Gällivare skogssameby och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Mer information finns på avki.se.

 

KONTAKTPERSON OCH MER INFORMATION

Mattias Berglund, CEO
 +46 70-254 65 90
mattias@avki.se
www.avki.se
Facebook: facebook.com/avkiab
Facebook: facebook.com/unsapmi
Instagram: @avkibolag @valljeutvecklingsnod

 

TORSDAG 8 NOVEMBER

12.00-16.00 Popup-butiken Tjoakke öppen

Fotografen Ante Skaulu, slöjdaren Karolina Sevä, konstnären Sara Skum och glaskonstnären Lena Sandberg Johansson med flera.

 

PROGRAM

Moderator Victoria Harnesk.

13.00-13.15 Välkommen och jojk med Pávva Pittja

13.15-13.30 Mattias Berglund, projektledare

13.30-14.00 Entreprenörer med visioner i soffsamtal

Turismentreprenören Anna Kuhmunen, slöjdaren Christine Utsi Pittja och Lisa Lyngman Gaelok

14.00-14.30 Mingel med fika

14.30-14.45 Vuogga Snuogga, samiska företagare i fartfylld ord- och bildpresentation

Turismetreprenören Anna Sarri, slöjdaren Karolina Sevä med flera

14.45-15.30 Inspirationsföreläsning med musikartisten och influencern Natalie Carrion

15.30-16.00 Avslutning, mingel, shopping

 

VALLJE, Lasarettsgatan 25, Gällivare