Nya regler införs

2019-01-08
Tack för det gångna året! Vi har haft en fantastisk utveckling med många nya kunder och utökade uppdrag. Under 2018 fick vi även ansvaret för driften av Gällivare Turistcenter vilket har stärkt oss som företag. Förutom våra löpande ekonomiuppdrag har vi under året drivit två EU-projekt samt gett ut en bok.

 

Med ett nytt år följer även en del uppdateringar i regler och lagar. Nytt från och med januari 2019 är bland annat att:

 

  • Utökat jobbskatteavdrag - Nuvarande nivåer i jobbskatteavdraget höjs för dem som vid beskattningsårets ingång inte har fyllt 65 år och som har arbetsinkomster som överstiger 0,91 prisbasbelopp per år.
  • Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt - Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs. För dem som vid beskattningsårets ingång inte fyllt 65 år blir brytpunkten 504 400 kronor (42 000 kronor per månad) istället för 487 600 kronor (40 600 kronor per månad) för 2019.
  • Sänkt skatt för pensionärer - Grundavdragsbeloppet för dem som vid  beskattningsårets ingång har fyllt 65 år justeras. Detta innebär att grundavdraget höjs för dem som har en fastställd förvärvsinkomst på mellan cirka 55 000 kronor och 1 177 000 kronor per år, och minskas för dem med förvärvsinkomster som överstiger cirka 1 182 000 kronor per år.
  • Arbetsgivardeklaration på individnivå - Ett nytt sätt att redovisa arbetsgivaravgifter för alla arbetsgivare.
  • Ändrade momsregler för vouchrar, ett slags värdebevis - Nya regler om bland annat vad som är omsättning vid transaktioner med så kallade enfunktionsvouchrar respektive flerfunktionsvouchrar.
  • Bolagsskatten sänks stegvis från år 2019 till år 2021 då bolagsskatten ska landa på 20,6%. Detta innebär även att expansionsfondsskatten sänks och att det blir en del övergångsbestämmelser.
  • Karensdagen ersätts med ett karensavdrag - Innebär att du behöver räkna på ett nytt sätt när en anställd blir sjuk. Karensavdraget är 20 procent av sjuklönen - ett engångsavdrag baserat på en genomsnittlig arbetsvecka.
  • Personalliggare i fler branscher - Du som bedriver verksamhet inom service av motorfordon, kropps- och skönhetsvård samt om du är livsmedels- eller tobaksgrossist ska från och med nu föra personalliggare.

 En nyhet hos oss på Ávki är att vi har infört möjligheten med elektronisk leverantörsfakturahantering för kunder som använder sig av faktureringsmetoden. Hör av er ifall ni är intresserade av att förenkla er administration.

 

Tveka inte att höra av er ifall ni har frågor eller funderingar på vare sig det gäller våra tjänster eller bryderier ni har i ert eget företag eller organisation.

 

Elsa & Mattias